sjch-kuilenburgse-spoorbrug

Dompel je onder in 'Cuylenburgse' sferen

-  tips van locals - 

hoiWe zijn heel blij dat steeds meer passanten Culemborg en haar omgeving ontdekken.
Die komen de volgende ochtend een nachtje bijboeken, want "nog niet uitgekeken". Er is ook veel te zien en te beleven! We hebben een aantal avontuurlijke locals gevraagd naar hun tips voor een bezoek aan Culemborg en haar omgeving.

Trek eropuit tussen de Betuwse fruitdomeinen

In en rondom de haven is veel te zien. Allereerst aan weerszijden van de haven de prachtige tot ‘nieuwe natuur’ verbouwde uiterwaarden, behorend tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar je heerlijk kunt uitwaaien. Vanaf de Lazaruswaard en de Redichemsewaard is er op de Lek altijd wel wat te zien, van grote schepen tot de jachten, zeil- en roeiboten van onze verenigingsleden. En vanaf ieder uitkijkpunt zien de rivier, haar uiterwaarden en het achterliggende dijkenlandschap er toch nét weer even anders uit. Genieten dus! De jachthaven is daarnaast een ideale uitvalsbasis voor een keur aan wandel- en fietstochten rondom Culemborg of in het overige rivierengebied en de Betuwe. Onderneem bijvoorbeeld eens een ‘Rondje Pontje’ via Beusichem of Wijk bij Duurstede, bezoek Glasstad Leerdam, fiets langs de Betuwse fruitdomeinen, of pak een lesje geschiedenis mee bij enkele forten van de Waterlinie middels het Liniepontje . Kijk trouwens voor een lekker en lokaal hapje en drankje bij Caatje in fort Werk aan't Spoel of kies voor zelfgebrouwen bier van de brouwerij in Fort Everdingen. En vindt je het juist leuk om zonder doel de omgeving te verkennen en op eigen gelegenheid de vele stalletjes met Betuwse streekproducten die je overal in het gebied tegenkomt te ontdekken, ook dan valt er veel te beleven. Fietsen zijn op verschillende plaatsen te huur in Culemborg. Het NS-treinstation bereik je in slechts tien à vijftien minuten lopen.

.

sjch-culemborgs-stadhuis

Geniet van de typisch Culemborgse gastvrijheid

Ook het bruisende, historische stadshart van Culemborg, of Kuilenburg zoals de geboren en getogen stadsgenoten het plachten te noemen, ligt op enkele minuten loopafstand vanaf de haven. Culemborg heeft al ruim 700 jaar stadsrechten en een rijke historie als vrijstad. En dat zie je ook terug in het straatbeeld. Flaneer langs de gezellige terrassen en restaurantjes op het plein tussen het eeuwenoude stadhuis en de even zo oude Binnenpoort, de enige overgebleven van de ooit zeven toegangspoorten van Culemborg. Als je even je ogen sluit, is het niet moeilijk je voor te stellen hoe mensen zoveel jaren geleden op en rond dit plein leefden, handel dreven en hoe er recht gesproken werd aan de voet van het oude stadhuis. Op de hoek van de gevel werd je vroeger aan de kaak gesteld. Voor een lekker hapje eten kijk je gerust eens op de kaart van de verschillende restaurants en kies je degene die je aanspreekt. Het maakt niet uit welke keuze je maakt, overal word je begroet met de welbekende Culemborgse hartelijkheid en kun je bovendien heerlijk eten. Neem ook eens een kijkje in het rijke aanbod van winkels in de stad. Scoor een leuk kadootje of Betuwse lekkernij. Heb je die overheerlijke tompoucen van Bakkerij Verhallen al eens geproefd? Dat hoort er wel een beetje bij als je Culemborg bezoekt! Ook leuk is het om te verdwalen in de vele middeleeuwse straatjes net achter het marktplein en een blik te werpen in de kleurrijke hofjes of tuinen die daarachter gelegen zijn. Gedurende de zomer worden er bijna ieder weekend evenementen georganiseerd. De stad biedt dus echt voor elke bezoeker wat wils! Op de website van Culemborg Klopt staat, naast toeristische info, de meest actuele evenementenagenda. Ook zijn er allerlei leuke rondleidingen te doen in panden die een belangrijke rol speelden in de rijke historie van de stad. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een gegidste ronde door het voormalige stadhuis van Culemborg, of plan een tour die het verhaal van het Elisabethweeshuis vertelt.

Toeristisch Informatie Punt

Toeristische informatie haal je overigens ook bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in het voormalige stadhuis, tevens historich monument aan de Oude Vismarkt 4 (tegenover de Hema). Informatie over de openingstijden en de actuele evenementenagenda vind je op www.culemborgklopt.nl.

Foto's

marktplein
omgeving
culemborgse-spoorbrug